2023 Yılında Pazarlama

2023 Yılında Pazarlama – Dr.Zeki Yüksekbilgili

2023 yılı çok hızlı bir şekilde geldi. 2022 yılında hem Dünya’da hem de Türkiye’de ekonomik anlamda büyük bir sıkışıklık yaşandı. Yeni yılda da özellikle enflasyon baskısı tüm işletmeleri zorlamaya devam edecek. Bu yıl, pazarlama alanında başarılı olmak isteyen işletmeler özellikle devam eden önemli pazarlama trendlerini takip etmek zorundalar. İşte bu trendleri sizler için özetlemeye çalıştım;

  1. Video ve canlı yayın (live stream) kullanımında artış

Tıpkı 2022 yılında olduğu gibi, birçok işletme YouTube, TikTok, Instagram gibi alanlar üzerinden video ve canlı yayın kullanımlarına devam edecekler. Geçen yıllar içerisinde videoların müşterileri ile yakın ilişkiler kurmalarına büyük katkı sağladığını gören pazarlamacılar bu yıl da videolar etkin olarak kullanacaklar.

HubSpot Blog 2023 pazarlama stratejileri araştırmasına göre pazarlamacılar 2022 yılına göre TikTok aktivitelerini %62, Instagram aktivitelerini %54, YouTube aktivitelerini %49 arttırmayı planlıyorlar.

Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, müşterileri ile gerçekleştirecekleri soru-cevap webinarları ile bu etkileşimi en üst seviyeye hem de çok ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilirler.

Tüm video ve canlı yayın aktivitelerinde unutulmaması gereken kuralı hatırlamakta fayda var; “Kısa olan videolar daha fazla izleniyor!”

  • Yeniden fiziksel organizasyonlara dönüş

Pandemi ile birbirinden fiziksel olarak ayrı kalan işletmeler ve müşteriler fiziksel organizasyonlara çok daha fazla zaman ve para harcayacaklar. 2021 yıl ile karşılaştırıldığında, pazarlama amacıyla düzenlenen fiziksel aktivitelerin sayısı 2022  yılında %50’den fazla arttı. Bu sayı çok daha hızlı bir şekilde 2023 yılında artacak çünkü yüz yüze müşteri ilişkilerinin etkisi 2022 yılında çok net olarak tüm işletmeler tarafından görüldü.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler daha fazla müşteri ziyareti planlayarak, daha fazla ürün teşhir toplantıları düzenleyerek ve daha fazla fuar organizasyonlarına katılarak müşterileri ile etkin ilişkileri kurabilirler.

Tüm fiziksel aktivitelerde başarının anahtarının doğru planlama ve hazırlık olduğunu asla unutmamak gerekiyor.

  • Müşteri bilgisine verilen değerde artış

Özellikle kişisel verilerin korunması ile ilgili yasaların sürekli daha zorlayıcı olması ve kişisel veri paylaşımına karşı çok daha hassas olan müşterilerin sayısının artması, müşteri bilgisini yeniden gündeme getirdi. 2023 yılında müşteri ile temas kurmanın çok daha zorlaşacağını tüm pazarlamacılar biliyorlar. Bu yüzden 2023 yılında en yoğun aktiviteler, mevcut müşteri bilgisinin güncel tutulması ile ilgili olacak. Müşteri bilgisi güncel olan işletmeler hem daha etkin hem de daha ekonomik olarak müşterilerine ulaşabilecekler ve müşterilerinin ihtiyaç ve isteklerini anlayabilecekler.

Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ellerindeki müşteri bilgilerini güncel tutmak için bir personel istihdam etmeleri, bu bilgileri en kısa sürede izinli hale getirmeleri ve tabi ki bu bilgileri işleyerek yararlı hale getirmeleri gerekiyor.

2023 yılının sizlere bol bol sağlık, mutluluk ve şans getirmesi dileklerimle…   

Yüksekbilgili Eğitim ve Danışmanlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir