2022 Yılında Pazarlama Aktiviteleri

2022 Yılında Pazarlama Aktiviteleri – Dr. Öğretim Üyesi Zeki Yüksekbilgili

Pandemi ile birlikte, özellikle pazarlama süreçleri ve araçlı önemli değişimlere uğradı. Yeni dönemde her ne kadar yeni varyantlar sebebiyle tehlike devam etse de, aşılanan insanların yaygınlaşması ve değişen alışkanlıklarımız sebebiyle artık kapanmaların olmayacağını öngörmek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla bu yazımda sizlerle yeni dönemde bütün pazarlamacılar, nasıl aktiviteler yapacaklar neler için bütçe ayırıyorlar konularını paylaşacağım.

Hibrit Etkinlikler: Pazarlama ekipleri için müşterileri (hatta tüm paydaşları) ile bir araya geldikleri etkinlikler hayati öneme sahiptir. Bu etkinlikler (seminerler, festivaller, ürün lansmanları gibi) ile hem mevcut hem de potansiyel müşterileri ile iletişim kurar, marka farkındalıklarını arttırmayı başarırlar. Pandemi döneminde gerek kapanmalar gerekse bulaş endişeleri ile tamamen iptal edilen ya da sadece çevrimiçi olarak gerçekleşen etkinlikler yeni dönemde hibrit olarak gerçekleştirilecekler. Yani 2022 için bu hibrit etkinliklerin yeni normalin bir parçası olacağını söyleyebiliriz. Birçok etkinlik, katılımcılarına hem fiziksel olarak etkinliğe dahil olma hem de istenilen yerden sanal olarak katılma seçeneği ile sunulacaktır.

Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşların Katılımı: Pandemi dönemi ile birlikte amaç ve değer odaklı markalara eğilim göz ardı edilemeyecek kadar arttı. Artık tüm tüketiciler bir misyonu olan ya da bir şeyleri geri veren işletmeleri destekliyorlar. Bu sebeple, yeni pazarlama planlarında muhakkak kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile beraber yapılan işler olmak zorunda! Fakat burada pazarlamacıların gerçekten daha geniş düşünmeleri gerekiyor; kar amacı gütmeyen bir kuruluş ile yapılan işbirliğinin sadece bu kuruluşa basit bir destek ile sonuçlanması artık müşterileri hiç etkilemiyor, müşteriler çok daha derin işbirlikleri (satış ortaklıkları, kurumsal sponsorluklar) bekliyorlar.

Influencer (etkileyeci) Pazarlamanın Yükselişi: En basit haliyle influencer marketing, Instagram, Youtube gibi büyük kitlelere ulaşmış sosyal medya araçları üzerinde doğal pazarlama stratejisi oluşturmaktır. Sosyal medya üzerinde kendilerine ait takipçi kitlesi yaratan kişileri (influencer, etkileyici) kullanarak markayı tanıtmaktır. 2021 yılında büyümesi beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen bu pazarın Türkiye’de 50 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Pazarlamanın yeni normali, pazarlama planlarında bu etkileyicileri içeriyor. Burada pazarlamacıların dikkat etmesi gereken en önemli konu ise muhakkak doğru etkileyiciyi – markanın tarzına ve hedef kitlesine uygun – seçmek ve tabi ki doğru içerik üretmek.

Kısalan Videolar: Videoların pazarlama aktivitelerinde etkinliği uzun zamandır biliniyor ve videolar bu anlamda pazarlama amaçlı zaten uzun bir dönemdir kullanılıyordu. Özellikle Pandemi döneminde “kısa” videoların çok daha fazla kitleye ulaştığının keşfedilmesiyle, daha rafine, hedef odaklı kısa videoların kullanımı arttı. Global markaların pazarlama yöneticilerinin %89’u 2022 yılında kısa videolara daha fazla bütçe ayıracaklarını söylüyorlar. Özellikle TikTok, Reels gibi platformlarda yayınlanabilecek kısa videolar da yeni normalin temel araçlarından biri olarak pazarlama ekiplerinin ellerinde olacak.


2022 yılının hepimize daha fazla sağlık getirmesi dileklerimle…

Yüksekbilgili Eğitim ve Danışmanlık

2022 Yılında Pazarlama Aktiviteleri” hakkında bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir