WOMM’de Yayıcıların Motivatörleri

WOMM’de Yayıcıların Motivatörleri

Alper Akcan

Yayıcıların motivatörleri ile ilgili olmazsa olmaz 5 maddeyi şu şekilde sıralayabilirim:

1. Özel hissettirmeli: Yayıcının maddi motivasyondan kadar manevi motivasyona ihticayı olduğunu unutmayın. İnsanlar özel olduklarının hissedilmesini isterler. Siz markanız için onları yayıcı olarak seçtiyseniz, bunu kendilerini özel hissetmeleri için de kullanmalısınız. Örnek: Gmail yayılma prensibinde, ilk kayıt olanların 100 arkadaşlarına da hesap açtırma hakkı vermesi, o kişilerin kendilerini “teknolojik yenilikleri takip eden özel birisi” olma özelliğini de yanında getirmiştir.

2. Açık (transparan) olmalı: Vereceğiniz fayda çok açıkça belirtilmeli. Çok küçük yazılarla belirtilen yaptırımlar, birbirine bağlanmış kurallar, kişilerin farketmeden katılacağı ve daha sonra memnuniyetsizlik yaratacağı kurgular, ileride çok daha güçlü negatif-WOMM olarak markanıza geri dönecektir. Örnek: “Arkadaşını getir, 1 ay abonelik kazan! Ama arkadaşın giderse, bir yıllık abonelik bedelini senden alırım”

3. İlgi alanında ve kişisel olmalı: Bir servisin yayıcısı olarak hedeflediğiniz kişi, muhtemelen o servisin iyi bir kullanıcısıdır. Bu kişiye servisin bir ileriki aşaması ile ilgili birşeyler sunmak en garanti motivatördür. Ayrıca, kendi kullacakları motivatörleri tercih edin, alıp satacakları bir hediye markanızla gönül bağı değil, ticaret bağı kurmalarını sağlayacaktır ki, ticari ilişkiler rasyoneldir ve her an, daha iyi bir teklif gelmesi durumunda bozulabilir. Örnek: Oyun portalinizi yaymanızı beklediğiniz kişiye şiir kitabı teklif etmektense, NBA2007 teklif etmek daha akıllıca olacaktır. Hele bir de kapakta kendi fotoğrafını koyabilirseniz, ne ala…

4. Trendy olmalı: Yayıcılar, fikir liderleridir. Hemen herşeyi önceden denemek, önceden kullanmak ve kendi çevrelerini “yönlendirmek” üzere dürtü sahibi kişilerdir. Bu kişileri motive edeceğiniz şeyler de, bu şekilde “trendy” ve “farklı” olmalıdır. Örnek: Artık CD çalar teklif etmeyin, iPod’un bile yaygınlığı çoğaldı. Daha yeni (ve muhtemelen ucuz) oyuncaklar bulacaksındır. PSP nasıl mesela? İkinci iPod yerine, ilk PSP’yi herkes tercih eder sanırım.

5. Yaydıkları kişilere faydalı olmalı: Yaymalarını istediğiniz şeyi açıkça belirtin, pazarlama amaçlarınızı gizlemeyin. Evet, siz bir şekilde yeni müşteriler para kazanmak istiyorsunuz, bunu biliyorlar zaten. Saklamaya çalışmayın. Ve unutmayın ki, bu kişiler en yakın çevrelerini size getirecekler. Hiç kimse yakın çevresini kör bir kuyuya atmak istemez, onları kazıklamak istemez. Asla, ama asla böyle bir şey teklif etmeyin. Örnek: “Sağlık sigortamızı 100 kişinin almasını sağlarsanız, yeni bir TV setiniz olacak” diyebilirsiniz. Ama eğer o sağlık sigortası normalden %10 daha pahalı veya kalitesi diğerlerinin altında ise, yayıcının çevresindeki insanları kaybetme olasılığı yüksektir. Bunun tam aksine, “siz bizim için değerlisiniz, çevrenizdekiler de öyle. Bunun için sizin referansınızla gelenlere ekstra %10 indirim veya fazladan bir check-up imkanı” demek daha akıllıca olacaktır.

Yüksekbilgili Eğitim ve Danışmanlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir