Guerilla (Gerilla) Marketing Ne Değildir?

Guerilla (Gerilla) Marketing Ne Değildir?

Alper Akcan

Dün arabamla yoğun bir trafikte ilerlerken önümdeki arabanın dışındaki yazılarla ve görsellerle irkildim, hem cep telefonumu çıkarıp bir-iki fotoğraf çektim. Team Gerilla diye bir şirketin aracıydı bu. “Vay be, ne kadar doğru bir hamle. Tüm dünyanın dikkatini çeken bu pazarlama stratejisi için Türkiye’de de çalışan birilerinin olması ne güzel!” diye düşündüm. Eve gelince ilk iş firmanın web sayfasına girmek oldu. www.teamgerilla.com. İşte bu andan itibaren yaşadığım taktir duygusu, yine boş bir duygu haline döndü. “Guerilla Marketing hızlı, kararlı adımlarla yolunda ilerleyen, bulunduğu koşullara kendisini adapte eden, stratejik düşünebilen, sonuç odaklı pazarlama biçimidir” yazıyordu tanım olarak. Ama ne büyük yanlış! Bunlar çağdaş pazarlamanın gerekleri zaten. Gerilla pazarlama özel bir şey değil yazanlar. Günümüz pazarlama ve iş dünyasında, kim yavaş karar vererek başarılı olabilir ki? Kim stratejik düşünmeden iş yapabilir? Sonuç odaklı olmak zaten tek seçeneğimiz değil midir?

Yani tanımın gerilla pazarlama ile alakası yok. Bırakın Jay Conrad Levinson‘un yazdığı birkaç kitabı okumayı veya verdiği semineri dinlemeyi, çok kısa bir google taraması bile çok daha başarılı bir tanım için yeterli olurdu. En basit tanım olarak geleneksel olmayandan ortamlarda, beklenmedik metotlarla, minimum pazarlama yatırımları ile (hatta ekstra hiç bir yatırım yapmadan), maksimum geri dönüşlerin alındığı pazarlama aktiviteleri ve stratejileri bütünüdür, diyebiliriz gerilla pazarlama için.

Firmanın web sayfasını detaylı inceleyince, temelde dış mecra uyguları ve aktiviteleri yapan bir şirket olduğunu görüyoruz. Sadece bu firma değil, bir çok blogda da aynı şekilde gerilla pazarlamanın yanlış tanımlandığına, yanlış örnekler verildiğine şahit oluyorum. Örneğin dikkat çeken bir billboard çalışmasını Guerilla Marketing örneği olarak verildiğini çok gördüm. Halbuki öyle değil. O geleneksel bir billboard çalışması. Başarılı olması, onu diğer billboard çalışmalarından farklı kılmaz. Gerilla pazarlama, zaten hali hazırda harcadığımız paralar ile yapılan çalışmadır. Örneğin şirketin adına alınan domain name’in özel olması, fark yaratması ve insanları başka şeylere götürmesi bir gerilladır. Veya bastırdığınız kartvizitin arkasına takvim koymak bir gerilladır. Böylelikle kişiler kartvizitinizi sürekli yanlarında taşıyıp, lazım olduğunda (takvim ihtiyacı) çıkartıp bakabilecekler ve hep göz önünde olabileceksiniz. Zaten kartvizit bastırıyorsunuz, dolayısıyla ilave maliyet sıfır. Ama etkisi geleneksel kartvizite göre kat kat daha fazla.

Bununlar ilgili bir çok örnek verdim ve vereceğim. Farklı açılımlarını da yazacağım. Bu işten para kazanmayı uman bir firmanın, en azından tanımı yanlış yapmaması, Türkiye’de ilk olmanın da verdiği sorumlulukla çok önemli. Düşünsenize, gerilla pazarlama ile ilgili tez yazan bir öğrenci ilk aramasında bu firmanın sitesine girecek ve yanlış bilgilerle donanacak. Bundan sonra da iş hayatına atıldığında, bu yanlışı sürdürmeye devam edecek. Unutmadan bir not daha, Jay Conrad Levinson’un konuşmasını dinlediğimde, altını çizdiği bir nokta çok değerliydi: “Guerilla Marketing’in savaşla bir ilgisi yoktur. Pazarın rekabetçi olması veya pazarlama savaşlarının kızışmış olması ile de alakalı değildir. Bu ismi verirken asla piyasanın artık daha sert olacağını söylemek istediğimiz için vermedik. Bizle iyi gerillalarız. Bizim tek söylemek istediğimiz, kıt kaynaklarla yüksek verimlilikte pazarlama yapmak tıpkı gerillaların ormanlarda düşük kaynaklarla yaşamaya çalışmaları gibidir.”

Yüksekbilgili Eğitim ve Danışmanlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir